EDGE ve znamení soutěže T-Mobile a Oskara (pardon Vodafone:)

21.6.2005     Šeryf

Počet základnových stanic poskytujících rozšířené vydání GPRS - EDGE utěšeně narůstá v sítích všech naších operátorů. Zatímco se T-Mobile a Oskar soustředí na téměř kompletní pokrytí hustě obydlených lokalit, Eurotel si transceivery s EDGE šetří pouze do míst s vysokou datovou zátěží.

EDGE umožňuje na místo dvoustavové modulace GMSK užívat datově hutnější osmistavovou modulaci 8PSK. Proti klasickému GPRS tak lze v závislosti na podmínkách šíření mezi BTS a mobilním telefonem docílit 2 - 3 krát vyšší přenosové rychlosti. (2 krát vyšší ve srovnání s kódovacím schématem CS4 u T-Mobile, 3 krát proti CS2 u Eurotelu a Oskara. Je proto zřejmé, že zvláště u Eurotelu a Oskara je navýšení přenosové rychlosti dosti znatelné. Navíc ani T-Mobile neposkytuje vyšší a vydatnější kódová schémata CS3 a CS4 v celé své síti, některé oblasti v Jižních Čechách - na technologii Siemens dosud umožnují také pouze CS1 a CS2.

T-Mobile a Oskar postupně míří k téměř kompletnímu pokrytí krajských měst. Vyjímkami v pokrytí tak jsou například v Praze u T-Mobilu pouze základnové stanice v metru, oblíbené mikrocely a také buňky určené primárně k pokrytí dopravních komunikací.

Jiná situace je u Eurotelu, transceivery na EDGE dává patrně jen skutečně tam, kde je lokálně vysoký datový provoz. EDGE ja tak k dispozici neočekávaně někdy i na venkově, zatímco v Praze je docela problém najít BTS s EDGE, neboť je zde hustá síť základnových stanic a zatížení se mezi ně daleko lépe rozloží než mimo město.

Mapy pokrytí Eurotelu a T-Mobile napoví více. Oskar se na svých stránkách spokojil s informací: "GPRS je dostupné v celé Oskarově síti. S technologií EDGE můžete surfovat v Praze, Brně, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích."

Povýšení GSM sítě na technologii EDGE je dle morálního stáří komponentů té které sítě různě náročné a rozhodně né uplně levné, proto bude asi i do budoucna EDGE jen tam, kde to bude mít smysl, a doba, kdy bude všude, je zřejmě v nedohlednu. Obdobný postup zřejmě čeká i technologii stojící kousek od startovní čáry - UMTS.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz