FasT-Mobile

20.6.2005     Kombucha

T-Mobile se podle své tiskové konference chystá spustit první opravdovou konkurenci CDMA od Eurotelu. Nepoužije k tomu však krásnou novou licenci 872 MHz, ale malý kousek své neustále odsouvané UMTS licence. Nová služba se bude jmenovat Fast-UMTS. Je vidět že v T-Mobilu pořád žijí optimisté :).

Technologií bude TDD W-CDMA od IP Wireless. Jedná se o řešení podle standardů 3GPP (ETSI), které se od klasického W-CDMA liší hlavně použitím pouze jedné frekvence a tzv. časového duplexu. To znamená, že doba vysílání je rozdělena na časové úseky, z nichž se část využije pro dowlink (směr k terminálu) a část pro uplink (směr k BS). Výhodou je právě „frekvenční efektivita“, nevýhodou pak nižší kapacita ve směru downlinku, kde je potřeba především.

T-mobile může odstartováním Fast-UMTS navíc krásně spláchnout dvě licence jednou sítí. Záleží už jen na jeho šikovnosti najít správná slova v licenčních podmínkách. Spustí totiž datovou síť podle podmínek pro licenci 872 MHz a zároveň UMTS síť podle podmínek UMTS licence :). Přiznávám velkou dávku spekulace, ale možná nebude daleko od pravdy. V dnešní dob, kdy pojem 3G znamená v podstatě všechno, co dá na bezdrátu víc než 128 kbps, je možné cokoliv.

Nicméně nechme se překvapit tím, jestli se T-Mobilu opravdu podaří donutit IPW aby vyvinuli terminály a BSky pro 872 MHz, které se navíc musí vejít do kanálu širokého jen 3,8 MHz. Ačkoliv IPW je schopné v rámci uživení vlastní technologie takřka čehokoliv (a verze pro 700 MHz je už podle jejich stránek ve vývoji), domnívám se že TMO teď půjde spíše cestou snahy urvat vše, co ještě není v UMTS core(2GHz) a extended(2,5GHz) bandu obsazeno.

Rozšíření do dalších frekvencí, ať už nižších nebo vyšších, se navíc neobejde bez problémů. Minimálně tím, že bude nutné u uživatelů měnit terminály, neboť nelze předpokládat, že hned ze začátku budou podporovat všechna frekvenční pásma, které T-Mobile v budoucnu vykouzlí.

Uvidíme, jak si TMO poradí. První nárůst zákazníků může být velmi rychlý (hlavně nespokojenců a sosačů od Eurotelu) a tudíž asi bude na pouze 5Mhz polo-duplexního pásma brzy velmi těsno. Zlepšení stavu se pak mohou dočkat pouze ti, kteří si pořídí nový terminál, který bude podporovat i ostatní pásma.

V každém případě je situace nejvýhodnější pro koncového uživatele. Čím více konkurence tím lépe a vždycky se nakonec může připojit přes modem :).



© 1997 - 2024 GSMweb.cz