Eurotel vybírá davatele UMTS technologie

17.5.2005     Mr. B

Myslím, že nejen mě rozesmál vypečený článek na Mobil Serveru, ve kterém autor dedukuje brzké spuštění UMTS sítí v Česku na základě kamionu s patřičnými nápisy dorazivším do Prahy:-) Tuto zprávu je třeba co nejrychleji dementovat. Je sice možné, že UMTS bude u nás uvedeno o něco dříve, než ukládá limit ČTU, resp. dá se i připustit, že to bude na podzim. Rozhodně to však nebude podzim tento:-) Tím méně důležitým důvodem je to, že spouštět UMTS tak brzy ani nemá moc smysl a rozhodně lze jen těžko očekávat, že by Eurotel a Oskar podnikli v této věci nějaké závažné kroky ještě před tím, než nad nimi noví vlastníci získají plnou kontrolu. Mnohem závažnějším faktem je pak složitost samotné instalace technologie. UMTS je totiž něco tak nepředstavitelně složitého, že doba od instalace technologie, přes spuštění zkušebního provozu do spuštění komerčního provozu nebude rozhodně nijak krátká. Ostatně i další faktory nahrávají tomu, že UMTS bude u nás spuštěno spíše později než dříve. Například takový Eurotel vybírá teprve dodavatele technologie.



Rozjezd sítí UMTS ve světě: zatím nijak rychlý, nejvíce zatím tlačí na pilu Japonsko, v Evropě se pokusným králíkem stalo Rakousko. Z operátorů se pak nejvíce snaží čistě UMTS provozovatel 3 (kterému jaksi nic jiného nezbývá) a Vodafone. Zdroj: gsmworld.com

Eurotel právě v těchto dnech vybírá dodavetele UMTS technologie a překvapením je, že jako jediný u nás tak činí na lokální úrovni bez strategického diktátu celoevropských centrál, jako je to v případě T-Mobile i Vodafone. Převzetí Eurotelu sice ještě není zcela dokončeno, nicméně by se čekalo, že Telefonica v této tak zásadní věci bude chtít uplatnit svůj vliv. V tomto duchu například spekuluje i Patrick Zandl, že by dodavatelem měl být Alcatel. Podle zákulisních informací jsou ve finále výběrového řízení poslední tři subjekty. Bohužel jejich jména nemám potvrzena, ale zrovna Alcatel mezi nimi právě není.

Ikdyž zmíněný kamion Siemens, nabitý UMTS technologií, mířil na předváděcí akci k ještě úplně jinému operátorovi, dalo by se spekulovat, jestli právě Siemens nebude jedním z finalistů u Eurotelu. U nás má s tímto dodavatelem zkušenost T-Mobile, kterého Siemens doslova zachránil od pohromy v roce 1997, kdy nahradil na nemalé části území ČR Motorolu. Ta byla původně nakontrahována jako jediný dodavatel tehdejšího Paegasu, nicméně neschopnost dodat a zprovoznit technologii přivedla operátora v té době přímo k legendárním problémům s pokrytím a s tím souvisejícím neplňením licenčních podmínek. T-Mobile má tak dodavatele GSM technologie dva a může mezi nimi porovnávat. A pamětníci vědí, že Siemens měl se záváděním nových funkcionalit sítě vždy problémy a za Motorolou značné spoždění. Mám na mysli třeba obyčejný Frequency Hopping, CS4, Single 900 BCCH nebo podstatnější záležitosti jako před lety např. spuštění GPRS, či dnešní start EDGE. U Siemensu bylo a je vše podstatně komplikovanější a později, než u Motoroly. Celkový dojem nepružnosti Siemensu podtrhuje navíc fakt, že na rozdíl od konkurentů doposud údajně nedokázal rozchodit HSDPA, bez kterého u nás ani nemá smysl UMTS spouštět. To však nemusí být až zase tak zásadní nevýhoda, protože do ostrého startu je ještě poměrně daleko a do té doby se může ještě dost změnit.

Druhým uchazečem o dodávku UMTS pro Eurotel/Telefonicu je čínský Huawei. Pro někoho je možná překvapením, pro jiné zase úplně neznámý dodavatel, přesto se však jedná dokonce o favorita tohoto výběrového řízení. Již před rokem totiž vyhrál výběrové řízení na dodávku infrastruktury pro Telecom, takže se dobře znají a s Huawei zde panuje nejspíše spokojenost. Huawei navíc hledal před časem pracovní síly pro svoji místní pobočku, takže se expanze do východní evropy jeví jako více, než pravděpodobná. Jeho konkurenční výhodou pak bude nejspíše flexibilita a cena.

Posledním uchazečem o tuto zakázku by měl být Ericsson se kterým se Eurotel/Telefonica taky dobře zná a co se týká dodávek GSM technologie s ním má relativně dobré zkušenosti i kokurenční Oskar/Vodafone. Nezanedbatelnou výhodou Ericssonu je jistý technologický náskok před ostatními, který se projevuje mimo jiné i tím, že s implementací HSDPA (a nově též HSUPA) do sítí UMTS je pravděpodobně ze všech nejdále. Na našem trhu se navíc Ericsson již dříve skvěle uvedl, kdy dokázal zprovoznit síť GSM pro Oskara s téměř neuvěřitelnou rychlostí a během několika měsíců pokrýt, celé jemu svěřené, území. Tato schopnost se může nakonec Eurotelu taky skvěle hodit, protože s UMTS ho už začíná trochu tlačit čas. Mnozí sice možná namítnou, že tehdy u Oskara všechno s výstavbou Ericssonu nebylo košer, jenže na to se přece koncový zákazník neptá:-) A pokud se týká toho, že se jednalo spíše jen o jakousi DEMO síť, kterou až následně kapacitně řádně posílil a pospravoval, pak se obávám, že v případě spouštění UMTS nebude úkol od našich operátorů znít jinak:-)

Komu v těchto řádcích chybí něco o současných dodavatelích Eurotelu, pak absence Nortelu je dost logická, když po zjevných potížích v podpoře u CDMA mu nemůže nikdo přijít ani na jméno. Absence Nokie dodávající technologii GSM i NMT je již překvapení větší, nicméně se nelze divit snaze Eurotelu, najít dodavatele, který se bude chovat méně velkopansky a více si ho jako zákazníka bude vážit:-) Pro doplnění je ještě třeba zmínit, že Vodafone jako dodavatele UMTS preferuje sice celoevropsky Ericsson, jenže se v některých zemích nevyhýbá ani Nortelu, Siemensu či Nokii takže je velkou neznámou, komu dá přednost zrovna v Česku. T-Mobile již dříve deklaroval preferenci Siemensu a Nokie, jenže všechny před časem překvapila zpráva, že maďarský T-Mobile bude mít UMTS od Ericssonu. Takže kdo ví, jak to všechno ještě u nás bude. Siemens se sice prsí tím, že byl do T-Mobile ČR již předvybrán, ale změna je nejspíše stále možná.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz