EDGE od T-Mobile dožene pokrytí CDMA nejdříve za rok

4.11.2004     Mr. B

Ačkoliv nepovažuji ani jednu z těchto technologií za „rychlé připojení k internetu“ a navíc si myslím, že tyto technologie by se srovnávat vůbec neměly, národ si to žádá, takže mám tu pár důležitých informací…

8. 11. spustí T-Mobile EDGE v šesti městech. V rámci těchto měst je však pokrytí tzv. nehomogenní nebo-li nesouvislé. Znamená to, že se nepodařilo udělat upgrade úplně všech BTS a může se stát, že zrovna na té vaší. Pak máte smůlu, ačkoliv všem ostatním přátelům po EDGE po městě pěkně sviští. Mapka pokrytí současně presentovaná T-Mobilem je pak zcela k ničemu, jelikož zdaleka nezobrazuje potřebný detail. Z toho mála, co z ní lze vyčíst, by se dalo soudit, že dosti homogenní je pokrytí Olomouce a Plzně a Českých Budějovic, méně už Prahy a Ostravy, nejhůř vypadá Brno. Charakter městské sítě navíc může způsobit, že v jedné půlce místnosti vám EDGE pojede a ve druhé ne. Dosah technologie EGDE totiž není definován radiovým dosahem signálu, jak zcela zavádějícím způsobem informuje autor např. zde, ale tím, kde nabízí lepší signál, než ostatní BTS (je tzv. best server), což je ve velkoměstském prostředí řádově sto či dvě stě metrů od BTS, málokdy však výrazně víc.

V počáteční fázi upgradu na EDGE tak dochází k velkému nárůstu počtu pokrytých obyvatel, ale velmi pomalému nárůstu pokrytého území, což se v pozdějších fázích naopak obrátí. Od pondělka si tak EDGE bude v síti T-Mobile moci užít okolo 20% obyvatel umístěných řádově na jednotkách procent území ČR. Přesto je to velmi dobrý výsledek. Analýza seznamu BTS totiž naznačila, že T-Mobile musel stihnout udělat upgrade na EDGE už u přibližně 20% BTS z jejich celkového počtu (a to kupodivu odpovídá i poměru pokrytých obyvatel). Pokud srovnáme se CDMA, pak za jeho pokrytím EDGE nyní výrazně zaostává a tento stav ještě potrvá ještě nejméně rok. Dnes CDMA pokrývá až na několik výjimek všechna okresní a větší města, číselně vyjádřeno to znamená cca 70 % obyvatel. Při tempu upgrade na EDGE by T-Mobile tento stav mohl dosáhnout cca za rok. Srovnáme-li současný stav z jiného úhlu pohledu, to pak naopak CDMA silně za pokrytím GPRS/EDGE zaostává (70% vs. 99%), navíc bez vyhlídky zlepšení. Vše nasvědčuje tomu, že Eurotel již do CDMA nehodlá nějak výrazně investovat. Snad se v budoucnu alespoň podaří zvýšit pokrytí v souvislosti vyřešením zatím neúspěšné kmitočtové koordinace s Polskem a Slovenskem. To zatím zabraňuje přinést signál do dosud nepokryté Opavy, Krnova, Třince, Hodonína atd.

Do EDGE se vrhl i překvapivě Oskar, avšak je otázkou, jestli ho nakonec v tomto směru nepředběhne Eurotel. Vrabci na střeše si povídají, že Eurotel by mohl spustit EDGE už ve 2. čtvrtletí 2005. Kdy tak učiní Oskar, je ve hvězdách. V tuto chvíli má EDGE nachystáno jen v Praze a v Brně a pak je zde vícero nezodpovězených otázek. Jednak pro koho a proč by vlastně měl Oskar EDGE spouštět, dále zda-li má za EDGE zaplaceno či zaplatí licenci a také zda-li je jeho síť vůbec většího datového provozu schopna? Ať to dopadne jakkoliv, T-Mobile bude mít před Eurotelem i Oskarem v implementaci EDGE při nejmenším půlroční náskok. Stejně tak má minimálně půlroční náskok ve výrobě terminálů Nokia, ale o tom zase jindy.

Své názory či připomínky na toto téma můžete vyjádřit v diskuzi.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz