Jak najít BTS CDMA

31.10.2004     Mr. B

Jak najít BTS CDMA?

BTS CDMA se až na několik málo výjimek vyskytují společně s BTS Eurotelu na GSM. Zhruba 15% se jich nachází mimo města, na nedalekých stožárech. Výše, než 500 metrů nad mořem však BTS CDMA nehledejte (i když i zde se najde výjimka, např. ST nebo Studenec). Většina BTS je totiž umístěná do měst nebo na jejich okraj. Jedná se často o "významnější sajty" Eurotelu a pravděpodobnost, že se zde bude nacházet i NMT nebo DCS (1800 MHz) je více, než 50%. Nejtypičtější lokací je pak vysoký panelák nebo podobná budova, osazeno je i okolo deseti komínů (např. SY, JC, BR) či silo (např. UH).


Lokalizace pomocí modemu

Prvním způsobem lokalizace BTS CDMA použijí méně zkušení "lovci BTS". Za pomocí modemu a jeho ukazatele síly signálu se dá určit, zda-li je BTS na blízku. Po městě s BTS musí modem indikovat 4-5 čárek signálu, přesnější lokalizace je pak možná, pokud zkusíme měřit zcela bez antény. V takovém případě by přímo pod BTS měly na modemu naskočit 1-2 čárky signálu.


Lokalizace podle antén

Podle poměrně velkých antén se dá poměrně snadno BTS CDMA rozeznat a podle přítomnosti malé anténky na GPS na 100% ověřit zda-li se skutečně jedná CDMA.

Na jejich popis si vypůjčíme obrázek mobilní BTS z INVEXu. Jedná se X-Poly Kathrein, bližší informace, naleznete zde. Je to anténa cca 2 metry vysoká a dva kabely do ní vedou zezadu. Do jednoho směru míří vždy jen jedna a tak nejčastěji má CDMA BTS takové antény dvě nebo tři a takový i počet sektorů.


Vyjímky potvrzují pravidlo

Vyjímečně je místo základního typu antén použito její zkrácené varinaty:

Každá pátá BTS má antény zcela jiného výrobce, konkrétně EMS:

Vyjímečně se též vyskytují antény OMNI:


Nespleťte to s něčím jiným

Nejčastější chybou pak bývá záměna s anténami na NMT nebo policejního systému Tetrapol. Tetrapol, a sem tam i NMT, totiž používá podobné antény, avšak na rozdíl od CDMA dvě na sektor (mířící stejným směrem) a ze zadu do nich vede jen jeden kabel.


Anténa na GPS

Vzhledem k tomu, že CDMA EV-DO je spíše TDMA, než CDMA:-), je nutné, aby každá BTS měla GPS modul nutný k jejich vzájemné přesné časové synchronizaci. Přítomnost antény na GPS (viz. obr.) je pak stoprocentním rozlišovacím znakem BTS CDMA.

Tato anténa může být umístěná kdekoliv (na kontejneru, na vrcholu tyčí, vedle antén, atd.) a vzhledem k její poměrně malé velikosti je často k jejímu nalezení nutné mít dalekohled. Každopádně, pokud tuto anténu najdete, jedná se na 100 % o BTS CDMA a zprávu o jejím umístění pošlete na cdma@gsmweb.cz. Pokud se tato anténka na podezřelé BTS nenachází, pak jste ji buď jen nenašli nebo to není BTS na CDMA.


Seznam BTS zatím není kompletní

V tuto chvíli se v našem seznamu nachází cca 65% všech BTS. Z mapy pokrytí lze poměrně snadno vyčíst pokryté oblasti, o kterých však náš seznam zatím mlčí. Patří sem zejména tato města: Ústí n/L, Česká Lípa, Mělník, Turnov, Jablonec n/N, Trutnov, Dvůr Králové n/L, Jaroměř, Náchod, Rychnov n/K, Ústí n/O, Hranice, Nový Jičín, Rožnov p/R, Uherský Brod, Pelhřimov, Tábor, Prachatice a hlavně celá Ostravská aglomerace

Momentálně jsou v seznamu všechny BTS očíslovány podle CellID (čísla buňky) GSM, u které se nacházejí. Nicméně síť CDMA má své vlastní číslování sektorů. Zatím se však nepodařilo nalézt způsob, jak z modemu dostat číslo buňky, na kterou je připojen (resp. to zatím nikdo nezkoušel).

Své názory či připomínky na toto téma můžete vyjádřit v diskuzi.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz