CDMA 1x EV-DO na 450 MHz je tu!

14.4.2004     Mr. B

Úvodem
Ačkoliv se v případě CDMA 1x EV-DO na 450 MHz jedná spíše o bezdrátový internet, než mobilní síť, velmi rádi bychom se touto zajímavou novinkou zabývali a přinesli seznam základnových stanic nebo-li BTS. Tento článek budiž tomu základním kamenem. Před tím, než vyjmenujeme všechny dosud známé BTS (tipovali jste jejich počet v naší anketě?), podívejme se nejprve na několik technických podrobností.

Frekvence
Eurotel dostal v licenci z roku 1991 přiděleno frekvenční pásmo 461,31 až 465,73 MHz (uplink je o 10 MHz níže). Toto pásmo je rozděleno v systému NMT na 222 fyzických hovorových kanálů. Vzhledem k téměř nulovému provozu v této síti bylo možné v roce 2003 síť překonfigurovat tak, že veškerý NMT provoz byl soustředěn do pásma pod 464 MHz (s výjimkou ponechání kanálů 1 a 2 nad 465,7 MHz) a zbytek je tak uvolněn pro jiné použití. Volba padla na systém CDMA 1x EV-DO, jakožto monofrekvenční širokopásmový systém o šířce kanálu 1,25 MHz. Ten se pak do uvolněného pásma vejde i rezervou po stranách kanálu (2x cca 0,2 MHz) nutnou k tomu, aby se s NMT navzájem nerušily.

Umístění a vzhled BTS
Na začátku je třeba hned rozbít jeden mýtus. CDMA sdílí s NMT pouze frekvenční pásmo. Jinak je vše budováno zcela nově (racky, antény, kabely atd.). Ani umístění se z pochopitelných důvodů s NMT často nekryje. Např. ze šesti zatím spozorovaných brněnských CDMA sajtů je pouze jeden spolu s NMT. Zdá se, že Eurotel bude nejčastěji využívat jednu X-pol anténu na sektor (většinou 3 sektory na BTS), která se od stávajících antén na GSM i NMT dost liší. Ve srovnání s nimi je o dost větší, vysoká asi 2 metry a hlavně o dost širší (0,5 m) a hlubší (0,3 m) a rozdíl je také v tom, že do ní vedou 2 kabely zezadu.
Jedná se opravdu o poměrně objemné kusy (viz např. též další foto). Každopádně je zjevení se takových antén na jakémkoliv sajtu Eurotelu dobrým poznávacím znakem brzkého spuštění CDMA.

Jak lovit a vyhledávat BTS
Na lov pomocí mobilního telefonu a servisního menu můžeme rovnou zapomenout. Jako terminály budou k dispozici ze začátku pouze modemy ve formě karty do PC. Nelze vyloučit že by se postupem času k nim mohl objevit nějaký měřící software, ale to bychom hodně předbíhali. Jedinou možností tak zatím zůstává použití přehledových příjmačů (tzv. scanerů) a sledování síly signálu. Majitelů takových přístrojů však není mnoho. Vzhledem k tomu, že se jedná o širokopásmový přenos, je v podstatě jedno, kam se v rámci 1,25 MHz širokého kanálu příjmač naladí. Dobré výsledky přináší volba frekvence 464,2 MHz a modulace AM, která dává překvapivě lepší výsledky, než WFM. Pokud máte informaci o nových BTS a máte zájem, aby se objevily v seznamu na GSMwebu, zasílejte je prosím na adresu cdma@gsmweb.cz. Děkujeme.

Seznam BTS:
Praha 1 - Nové Město, Václavské nám. 831/21, OD Krone

Pro některé z Vás možná bude zklamáním, že v době, kdy vychází tento článek je v provozu pouze jedna BTS, ale výstavba jde rychlým tempem a za týden již může být všechno jinak. Již nyní jsou připraveno ke spuštění cca 10 až 20 BTS umístěných v krajských městech. Je tak klidně možné, že v době komerčního spuštění plánovaného na začátek května, bude služba dostupná ve většině velkých měst.

Zatím nespuštěné, ale již objevené BTS:
Brno - Líšeň, Holzova, příhr. st. v poli vedle st. OS
Brno – Lesná, Křižíkova ul., budova VÚSCH (nad ČS OMV)
Brno - Horní Heršpice, K Terminálu, fa Remis, příhr. st u D1
Brno - Ponava, Kounicova 50, koleje MU Družba
Brno - centrum, Úzká x Dornych, OD TESCO, +OS
Brno - Husovice, Valchařská 36 (tovární komín)
Pardubice, Havlíčkova 445
Liberec, budova krajského úřadu

P.S.: Situace se mění tak rychle, že než jsem stačil dopsat a uveřejnit tento článek, tak celou Prahu zalil poměrně slušný signál, z minimálně dvou vysoko položených BTS. Jednou z nich je panelák nad stanicí metra Kačerov a druhá je pravděpodobně někde v Dejvicích.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz