Jak rychle staví naši operátoři?

15.12.2001     Mr. B

Upozornění: Tento článek není myšlen vážně a proto by ho raději neměl nikdo číst : )
Výstavba BTS má zjednodušeně řečeno následující posloupnost akcí: výběr vhodného místa, akvizice, projekt, stavba, instalace technologie, nastavení, spuštění. My se budeme věnovat pouze tomu, co vidí běžný člověk, tedy od momentu, kdy se objeví nějaká stavební činnost až po moment, kdy se objeví signál na mobilu. Na fázích před tím může nastat rozdíl snad jedině při akvizici, kdy obecně platí, že čím vyšší je nabídnutá částka, tím je akvizice rychlejší a snadnější. Tady je obvykle nejméně ochoten pustit si žilou RadioMobil, naopak střemhlav létá spíše Oskar.
Oskar (s Ericssonem): Když se někdo musí snažit, vypadá to asi takto . . . když se objeví tyče dejme tomu v pondělí, tak antény a technologie ve středu, v pátek pak mikrovlna a žádné s*aní a mladou paní, v neděli je BTS ve vzduchu : ) Ericsson sází BTS jak Baťa cvičky a není k tomu co dodat . . . vlastně ano – jen pokud má TIW zrovna nějaké peníze. Sem tam se však stane, že nastane nějaký problémek a tyče reziví bez užitku i víc než rok (např. Brno, Bakalovo nábř.) nebo za týden zfinalizovaná BTS pak čeká na své spuštění i nekolik měsíců (např. Zlín-Malenovice).
Eurotel: GSMwebu je vytýkáno, že pro nás, jakoby Eurotel neexistoval a že na něho kašlem. Když to je těžké, když všechno funguje jak má, není ani co chválit, ani co kritizovat, když je všechno v mezích normálu, pak opravdu není o čem psát : ) Eurotel staví prostě normálně: 14 dní po tyčích se objeví antény, za dalších 14 dní mikrovlna, pak se týden či dva nastavuje, pak je to sice už v luftě, ale ještě tak týden zabarrované, a když je vše bez problémů je ani ne za 2 měsíce vymalováno.
Paegas (s Motorolou): A jak to vypadá, když zákazník čekající na signál není důležitý, natožpak spousta vázaného kapitálu nenesoucí žádný zisk? Když se objeví na budově tyče, již za dva měsíce se podaří instalovat technologii a antény. Chybí však mikrovlna. Ta se objeví obvykle již za další 2 měsíce. No a když už je vše komplet, za další 2 měsíce se ji obvykle podaří i zprovoznit : ) To máme celkem přibližně 6 měsíců. Je však třeba říci, že během poslední doby udělal Paegas značné pokroky a často vše dokáže i za polovinu.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz